Michel Camdessus ha ofert una ponència amb el títol ‘Sortir de la crisi: quin futur es planteja per al sistema econòmic i financer mundial?’ avui a l'Auditori de Cornellà, en el marc de les jornades Cornellà Creació-Fòrum. Al llarg de la seva intervenció, l’exdirector del Fons Monetari Internacional també ha aprofitat per destacar que en la situació actual, hem d’aprofitar per “adonar-nos que estem en una important necessitat de canviar el nostre model de consumir i de produir”, citant les previsions d’esgotament de les reserves de combustible i l’estrés hídric que es preveu que patirà un 50% de la humanitat l’any 2050.
Camdessus ha intervingut a l'Auditori de Cornellà, després d'un dinar amb l'assistència de prop de 200 persones, vinculades als sectors empresarials i comercials de Cornellà, del Baix Llobregat i Barcelona. Precisament, l’economista ha demanat un major compromís social a les empreses entre els canvis que tots els sectors i institucions han d’assumir de cara al futur.
Michel Camdessus ha reflexionat en la seva ponència sobre les causes de l’actual crisi econòmica: “hi ha hagut una preocupant barrera d’errors tècnics i de falta d’ètica”, en l’actuació de diferents corporacions financeres i bancàries. I els països del G7, tot i les advertències, havien decidit no intervenir. “Com és possible que tot i haver identificat el problema no s’hi pogués fer res?”, ha apuntat l’economista. Ha explicat que és difícil trobar una resposta satisfactòria, tot i que ha apuntat que “aquests comportaments estaven arrelats en un context cultural de ceguesa col·lectiva que desarmava tota vigilància”, reduint qualsevol intercanvi financer a “mercaderia”.
L’exdirector gerent de l’FMI assegura que el moment actual és crític, justament quan es comença a sortir de la crisi. Segons Camdessus, hi ha una antiga llei financera que diu “es requereix d’una crisi per començar a reformar”. Durant la crisi es reforma una mica, però quan les coses van bé la tendència és back to business as usual, és a dir, tornar a fer el que anàvem fent i el més ràpidament possible.
En aquest sentit, ha valorat positivament les mesures de les autoritats monetàries europees, per supervisar més de prop les institucions financeres, tant bancs, com borses, com assegurances. Així mateix, Camdessus considera que “en el marc mundial no s’ha actuat amb la mateixa celeritat”, mencionant la institució que va dirigir durant més d’una dècada, el Fons Monetari Internacional.
Gran coneixedor de l’economia del nostre país, Camdessus manté que tant a Catalunya com a Espanya, “sabem prou bé que hi ha moments en la història en què s’ha de canviar. Canviar nosaltres i canviar el món”. Així mateix, ha destacat la seva confiança en la “formidable capacitat” per sortir-se’n de les dificultats, de la tenacitat i optimisme que condueixen les economies catalana i espanyola, per obtenir “cada vegada més un paper més afermat tant a Europa com al món”.
Veure més fotos
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada